Витамин Е е важен мастно разтворим витамин и антиоксидант, който помага

...
Витамин Е е важен мастно разтворим витамин и антиоксидант, който помага
Коментари Харесай

Невероятните ползи на витамин E за кожата и косата

Витамин Е е значим мастно разтворим витамин и антиоксидант, който оказва помощ за предпазването на клетъчните мембрани от увреждания, породени от свободните радикали и предотвратява окисляването на лошия холестерол.

Той също по този начин играе роля в производството на червени кръвни кафези и оказва помощ на тялото да употребява пълноценно витамин К, последният от които е значим за здравето на сърцето.

За какво се употребява витамин Е?

Ето някои от многочислените му изгоди за здравето.

Участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, усъвършенства потреблението на белтъците и витамин А, възстановява индикаторите на кръвта и хормоналната система, защищава черния дроб от некрози.

Особено значими аргументи за потреблението му като хранителна добавка при физически дейни хора е удобното му въздействие върху функционалностите на гладката и набраздената мускулатура.

Въздействието му се показва в поддържане на високо енергийно равнище от една страна, а от друга работи каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози има анаболен (изграждащ) резултат.

Витамин Е е нужен за структурна и функционална поддръжка на скелетната, сърдечната и гладката мускулатура. Той също по този начин подкрепя образуването на червени кръвни кафези и оказва помощ да се поддържат запасите от витамини А и К, желязо и селен.

Той може да има позитивен резултат върху имунното здраве, да защищава от оксидативно увреждане, което може да докара до сърдечни болести, да има предпазен резултат против рака, да облекчи признаците на заболяването на Алцхаймер и може да помогне за попречване на някои увреждания, свързани с диабета.

Проучванията демонстрират, че витамин Е понижава възпалението както в тялото ни, по този начин и върху кожата, като я поддържа млада и стегната. Тези антиоксидантни свойства са изключително потребни, когато сте изложени на цигарен пушек или ултравиолетови лъчи, предпазвайки от рак на кожата.

Витаминът поправя вредите, причинявани от нездравословното слънчево излъчване и свободните радикали в околната среда. Стимулира производството на колаген, който прави кожата еластична.

Витамин Е за здрава кожа

Друга изгода на витамина е, че той може да помогне да се заличат белезите. Като антиоксидант, форсира заздравяването на увредената кожа и предотвратява задържането на белезите за по-дълго време. В допълнение, поддържа кожата хидратирана и оказва помощ да се възвръщат повредените области.

Витамин Е за здрава коса

Предпазва косъма от изсушаване и съхранява лъскавината и еластичността му. Подобрява кръвообращението на скалпа, с което спомага за естествен напредък на косата.

Предпазва корените на косата от действието на свободните радикали – антиоксидантна отбрана, с която лимитира косопада.

При проблеми с косата е добре да се вършат маски с витамин Е и да се акцентира на храни, които го съдържат в задоволително количество (споменати в статията).

Признаци за липса на Витамин Е

Ниските равнища най-често са свързани с проблеми на храносмилателната система, когато питателните субстанции се всмукват едва от храносмилателния тракт. Тези проблеми включват болести на панкреаса, жлъчката, чернодробни болести и други

Един от най-честите признаци на дефицит на витамин Е е миопатия или мускулните болки. Специалисти считат, че положението е резултат от отслабването на мускулните нишки, което се случва с течение на времето, изключително когато липсва постоянна физическа интензивност.

Друг признак, подсказващ, че може би се нуждаете от повече витамин Е е смущение в зрението. Липсата може да докара до увреждане на вътрешната част на окото, където тя става по-тънка. При недостиг на значимия витамин, е допустимо да се появи замъглено виждане, мъчно фокусиране и други

Недостиг на витамин Е пречи на безпроблемното действие на централната нервна система. Ето за какво, в случай че забелeжите нерaзположения, като загуба на баланс, забавени рефлекси, компликация при придвижването на крайниците, добре е да се консултирате със експерт.

Този витамин има и антиоксидантни свойства, а когато не получавате задоволително от него, оксидативният стрес може да утежни общото ви здравословно положение.

Противопоказания при прием 

Витамин Е е противопоказен при налична история с алергични реакции, както и при подрастващи без лекарска рекомендация. Не е целесъобразно да се приема от  хора с хипертиреоза, захарен диабет, холецистит, хемофилия, чернодробна цироза, бъбречна непълнота.

Макар да се употребява в някои случаи при бременност, не е добре да се взима самоинициативно във високи дози – това може да аргументи отклонения в развиването на плода.

Страничните резултати от приема на витамин Е нормално се демонстрират при по-продължителен банкет и в огромни несъобразени дози. Най-сериозно може да се изразят те в кървене от лигавиците – носа, очите и половите органи.

Основната причина за това е, че витамин Е във високи дози блокира действието на витамин К, който е виновен за способността на кръвта да се съсирва.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР